El Grup de Recerca en Malaltia Inflamatòria Intestinal publica els resultats sobre un estudi d’adenomes de còlon en pacients amb colitis ulcerosa a la revista United European Gastroenterology Journal.

El Grup de Recerca en Malaltia Inflamatòria Intestinal acaba de publicar els resultats d’un estudi realitzat conjuntament amb l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau sobre la incidència i història natural dels adenomes de còlon en pacients amb colitis ulcerosa. Els adenomes (o pòlips adenomatosos) són una lesió molt freqüent i coneguda entre la població general doncs són els precursos del càncer de còlon i recte. Des de fa molts anys saben que els pacients amb colitis ulcerosa tenen un risc incrementat de càncer de còlon i per això, a partir dels 8 anys del diagnòstic de la colitis ulcerosa, aquests pacients són inclosos en un programa específic de cribratge de càncer de còlon. També sabem que el càncer que apareix en la colitis és derivat de la inflamació i no dels pòlips adenomatosos. Això ha fet que es conegui poc sobre el risc de presentar aquestes lesions en els pacients amb colitis ulcerosa. Doncs bé, els resultats de l’estudi han demostrat que els pòlips adenomatosos són menys freqüents en pacients amb colitis (si es compara amb la població general), però que si apareixen, tenen una important tendència a desenvolupar-se de nou (pòlips metacrònics). Per tant, constitueixen també una via possible de desenvolupar càncer de còlon en aquests pacients.

L’estudi forma part de la tesi doctoral del metge gastroenteròleg Jordi Gordillo Ávalos que, dirigida pels doctors Eduard Cabré i Eugeni Domènech, en pocs mesos la defensarà per a obtenir el grau de doctor en Medicina. El segon estudi que integra la tesi es va publicar fa 3 anys i es va basar en el registre Eneida del Grupo Español de Trabajo en Crohn y Colitis Ulcerosa. En aquell primer estudi es va esbrinar la incidència i factors de risc de la denominada displàsia de còlon, lesió precursora del càncer de còlon en la colitis ulcerosa. L’estudi va ser determinant per a demostrar que l’azatioprina (de nom comercial Imurel) aconsegueix protegir de desenvolupament d’aquestes lesions gràcies al control del procés inflamatori.

En aquest link podeu accedir al resum de l’article: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511562

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s