El registre Eneida segueix generant dades de gran interès sobre Malaltia Inflamatòria Intestinal.

El Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU) va crear fa ja més de 10 anys el registre estatal Eneida. Aquest registre emmagatzema dades demogràfiques, epidemiològiques, clíniques, terapèutiques referents a la malaltia inflamatòria intestinal i, en alguns casos, mostres d’ADN, de més de 50.000 pacients en l’actualitat, que corresponen a més de 70 hospitals de l’estat espanyol. Aquestes dades són explotades pels investigadors participants, sempre després d’una avaluació interna de la idoneïtat i interès del projecte.

El registre, del qual el Dr. Eugeni Domènech n’és el coordinador general i del que ja en va ser un dels metges que el van idear i iniciar, ha generat 18 publicacions internacionals de les quals el 90% de primer quartil i fins un 30% de primer decil, el que indica la qualitat i interès de les dades generades.

El nostre centre, a més de comptar amb el coordinador del registre, ha tingut sempre una participació destacada, doncs va ser juntament amb l’hospital Clínic de Barcelona, el que va inaugurar la base de dades amb la inclusió dels primers pacients; a més, sempre ha estat entre els centres amb un major número de pacients inclosos essent en l’actualitat superior als 1600 casos. Per últim, el nostre grup ha liderat un número important de projectes Eneida, alguns dels quals han estat o són la base d’algunes tesis doctorals.

Recentment s’ha publicat un d’aquests estudis en una de les millors revistes de Gastroenterologia, l’American Journal of Gastroenterology, sobre la mortalitat associada a la colectomia. Aquest estudi, liderat per les doctores Ordàs i Esteve, de l’hospital Clínic de Barcelona i la Mútua de Terrassa, ha comptat amb un important número de pacients provinents del nostre centre (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29713028).

Però el més important és recordar que tot això no és possible només gràcies als investigadors. Els pacients han donat el seu consentiment informat i per escrit per a que les seves dades (sempre anonimitzades) puguin ser incloses en el registre i se’n pugui extraure una informació que, en moltes ocasions, serà prou transcendent com per a què es produeixin canvis en el maneig rutinari d’aquestes malalties.

IMG_4727

 

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s