El Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals publica una revisió sobre la relació entre obesitat, cirurgia bariàtrica i malaltia inflamatòria intestinal.

L’obesitat s’ha definit com l’epidèmia del segle XXI donat el seu increment exponencial en les societats desenvolupades. Aquest increment és una clara conseqüència de l’adquisició de mals hàbits com el sedentarisme i una dieta inadequada. La importància d’aquesta epidèmia radica en l’associació de l’obesitat amb moltes malalties, sent les malalties cardiovasculars les més conegudes per ser les primeres que s’hi van relacionar. Per aquesta raó, cada cop són més freqüents les intervencions quirúrgiques per a revertir l’obesitat a partir de la reducció de la capacitat de l’estómac o bé mitjançant la realització d’un “by-pass” intestinal que redueix la capacitat per a absorbir els aliments. Més enllà de les malalties cardiovasculars, ara sabem que l’obesitat també incrementa el risc d’alguns càncers i d’algunes malalties de base immunològica. Entre aquestes últimes, la psoriasi és la més coneguda però cada cop disposem de més dades que apunten l’obesitat com a una situació de risc en d’altres malalties immunomediades.

0

El nostre grup acaba de publicar una extensa revisió sobre la complex relació entre l’obesitat i la malaltia inflamatòria intestinal a la prestigiosa revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics, situada dins les millors 10 revistes de l’especialitat. L’article, liderat per la doctora Fiorella Cañete, revisa 4 aspectes concrets d’aquesta relació. En primer lloc avalua les dades disponibles sobre el risc de desenvolupar malaltia inflamatòria intestinal entre pacients obesos i, en segon lloc, avalua el pronòstic i la resposta als medicaments dels pacients amb malaltia inflamatòria intestinal que tenen obesitat. La segona part de l’article es centra en un aspecte on cada cop hi ha més interès: la relació entre malaltia inflamatòria intestinal i cirurgia de l’obesitat o cirurgia bariàtrica. En aquest sentit, s’ha reunit totes les dades publicades de casos de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal que s’han sotmès a cirurgia bariàtrica i com ha estat la seva evolució. Per altra banda, també s’han revisat i resumit tots els casos de pacients amb obesitat mòrbida que han desenvolupat malaltia inflamatòria intestinal (particularment malaltia de Crohn) després d’haver estat sotmesos a cirurgia bariàtrica. De forma molt resumida, podríem dir que: 1) la obesitat sembla incrementar el risc de malaltia inflamatòria intestinal; 2) la resposta als fàrmacs podria ser pitjor en pacients obesos amb malaltia inflamatòria intestinal; 3) la cirurgia bariàtrica sembla segura en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal i obesitat mòrbida; i 4) la cirurgia bariàtrica sembla incrementar el risc de desenvolupar malaltia de Crohn. La microbiota intestinal sembla jugar un paper rellevant en totes aquestes relacions; de fet, sabem que els pacients amb malaltia inflamatòria intestinal tenen una microbiota intestinal diferent i, per altra banda, sabem que la cirurgia bariàtrica indueix canvis en la microbiota intestinal. Estem segurs que en els propers anys disposarem de moltes més dades al respecte. Si vols veure l’article, et facilitem l’enllaç a PubMed: https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30178869

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s