La rellevància de la reactivació del Citomegalovirus en pacients amb colitis ulcerosa resistent als corticoides: resultats Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals.

El nostre grup s’ha interessat des de fa anys per una de les complicacions que poden donar-se en pacients amb colitis ulcerosa que no responen als corticoides: la reactivació del citomegalovirus (CMV). Aquest virus pertany a la família dels virus de l’herpes i el 75% de la població adulta del nostre medi ha estat en contacte amb ell en algun moment. Com tots els herpesvirus, després d’una primera infecció, el virus queda arraconat, en forma latent (inactiva), en algunes cèl·lules de l’organisme; si en algun moment es produeix una inflamació important en l’entorn d’aquestes cèl·lules, aleshores el virus es reprodueix altre cop empitjorant el procés inflamatori subjacent. Això és el que passa en la colitis ulcerosa: en pacients amb brot moderat o greu sense resposta als corticoides, la persistència de la inflamació en el còlon facilitat que el CMV es reactivi només en el còlon, empitjorant la inflamació. Aquest fenomen es va descriure fa quasi 4 anys quan, analitzant les peces quirúrgiques de pacients que havien acabat operats per manca de resposta, es va observar que en un percentatge important s’hi trobava infecció activa per CMV. El nostre grup ja ho va descriure a finals dels anys ’90, quan ho vam associar a la manca de resposta a corticoides (https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10201482).Posteriorment. Més tard, vam portar a terme un estudi que continua sent un dels més importants en aquest àmbit i que demostrava que realment es tracta d’una reactivació (i no d’una primera infecció), que només és un fenomen local del còlon (no afecta d’altres teixits) i que cal que hi hagi inflamació persistent i tractament amb corticoides per a que aparegui (https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18452205).

Tot i que hem estat uns quants anys sense aprofundir més en aquesta línia de recerca i hem explorat altres aspectes importants de la resistència al tractament amb corticoides en la colitis ulcerosa, fa un temps vam retornar a valorar  certs aspectes encara obscurs de la reactivació del CMV en la colitis. Per això, en col·laboració amb els equips de malaltia inflamatòria intestinal de dos centres catalans com l’hospital de Bellvitge (liderat pel Dr. Jordi Guardiola) i l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau (liderat per la Dra. Esther Garcia-Planella), vam decidir portar a terme un estudi per estudiar en quins casos cal tractar la reactivació del CMV i en quins no cal. L’estudi, coordinat des del nostre centre per la Dra. Ariadna Clos Parals, acaba de ser publicat la prestigiosa revista Journal of Crohns and Colitis i demostra que en base a les troballes immunohistoquímiques a les biòpsies dels pacients amb colitis ulcerosa i reactivació de CMV, podem decidir si cal o no tractar la infecció.

Dra Ariadna Clos

Dra Ariadna Clos

Si vols veure el resum de l’article, et facilitem l’enllaç a PubMed: https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30346606

Aquesta entrada s'ha publicat en Recerca i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s