La major part de la informació de que els metges disposem sobre la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa s’ha obtingut, tradicionalment, estudiant pacients caucàsics. D’entre les minories ètniques que poden patir aquestes malalties es té molta menys informació, i aquesta es centra en els pacients asiàtics (japonesos o xinesos) i de les minories ètniques predominants als EEUU (afroamericans i «hispànics»). En canvi, no es disposa de cap informació sobre les particularitats d’aquestes malalties en altres grups ètnics com ara els gitanos.
Espanya és el país de l’Europa Occidental amb una població d’origen Romaní més gran (s’estima que al voltant d’un 1,6% de la població espanyola és d’ètnia gitana) pel que no és infreqüent que tractem aquest tipus de pacients als nostres hospitals.
S’acaben de publicar, a la revista Digestive and Liver Diseases, els resultats del primer estudi al món que ha abordat l’estudi de les particularitats de la malaltia de Crohn i de la colitis ulcerosa en pacients gitanos. En aquest estudi —liderat per la nostra Unitat, en col·laboració amb altres sis hospitals de Catalunya, Madrid, Andalusia, València i Galicia— s’han estudiat les característiques de 68 pacients amb malaltia inflamatòria intestinal d’ètnia gitana, en comparació amb 68 pacients no gitanos (emparellats per edat, sexe, tipus de malaltia i durada de la mateixa).
El resultat més remarcable de l’estudi ha estat que els pacients gitanos tenen amb molta més freqüència (un 43% dels casos) algun familiar de primer o segon grau que també pateix la malaltia, la qual cosa només succeí en un 9% dels pacients no gitanos. Molt probablement això és degut a l’elevat grau de consanguinitat que hi ha a les comunitats gitanes i reforça el paper de la genètica en el desenvolupament d’aquestes malalties en aquest grup ètnic. D’altra banda, l’estudi també suggereix que els pacient gitanos podrien tenir formes més complicades d’aquestes malalties, amb una major necessitat de tractaments complexos o cirurgia.
Aquest resultats obliguen a aprofundir en l’estudi de les alteracions genètiques, lligades a les malalties inflamatòries intestinals, presents en els individus d’ètnia gitana i —d’altra banda— són importants de cara a planificar les polítiques sanitàries respecte a aquestes malalties en aquestes comunitats.