La nostra Unitat lidera el primer estudi al món que estudia les característiques de les Malalties Inflamatòries Intestinals en pacients gitanos.

La major part de la informació de que els metges disposem sobre la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa s’ha obtingut, tradicionalment, estudiant pacients caucàsics. D’entre les minories ètniques que poden patir aquestes malalties es té molta menys informació, i aquesta es centra en els pacients asiàtics (japonesos o xinesos) i de les minories ètniques predominants  als EEUU (afroamericans i «hispànics»). En canvi, no es disposa de cap informació sobre les particularitats d’aquestes malalties en altres grups ètnics com ara els gitanos.

Espanya és el país de l’Europa Occidental amb una població d’origen Romaní més gran (s’estima que al voltant d’un 1,6% de la població espanyola és d’ètnia gitana) pel que no és infreqüent que tractem aquest tipus de pacients als nostres hospitals.

S’acaben de publicar, a la revista Digestive and Liver Diseases, els resultats del primer estudi al món que ha abordat l’estudi de les particularitats de la malaltia de Crohn i de la colitis ulcerosa en pacients gitanos. En aquest estudi —liderat per la nostra Unitat, en col·laboració amb altres sis hospitals de Catalunya, Madrid, Andalusia, València i Galicia— s’han estudiat les característiques de 68 pacients amb malaltia inflamatòria intestinal d’ètnia gitana, en comparació amb 68 pacients no gitanos (emparellats per edat, sexe, tipus de malaltia i durada de la mateixa).

El resultat més remarcable de l’estudi ha estat que els pacients gitanos tenen amb molta més freqüència (un 43% dels casos) algun familiar de primer o segon grau que també pateix la malaltia, la qual cosa només succeí en un 9% dels pacients no gitanos. Molt probablement això és degut a l’elevat grau de consanguinitat que hi ha a les comunitats gitanes i reforça el paper de la genètica en el desenvolupament d’aquestes malalties en aquest grup ètnic. D’altra banda, l’estudi també suggereix que els pacient gitanos podrien tenir formes més complicades d’aquestes malalties, amb una major necessitat de tractaments complexos o cirurgia.

Aquest resultats obliguen a aprofundir en l’estudi de les alteracions genètiques, lligades a les malalties inflamatòries intestinals, presents en els individus d’ètnia gitana i —d’altra banda— són importants de cara a planificar les polítiques sanitàries respecte a aquestes malalties en aquestes comunitats.

Aquesta entrada s'ha publicat en Publicacions, Recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s