El Grup de Recerca en Malaltia Inflamatòria Intestinal obté el premi al millor treball d’investigació bàsic-traslacional presentat en el Congrés Català de Digestologia 2019.

L’estudi presentat per la Dra. Lorén s’emmarca en una de les línies de recerca preferents del nostre grup, destinada a conèixer, predir i solucionar una de les principals complicacions terapèutiques que afecten als malalts de colitis ulcerosa, el fracàs als glucocorticoides.

0

Aquest tractament esteroïdal constitueix la primera línia terapèutica davant els brots moderats i greus d’aquesta complexa malaltia intestinal, però la refractarietat afecta a un 40% dels pacients actius, incloent aquells que han sigut bons responedors en altres ocasions. Així doncs, per millorar el maneig clínic del pacient, estalviant efectes no desitjats i probablement augmentant l’efectivitat de la segona línia terapèutica, hem desenvolupat una aproximació experimental  basada en noves tecnologies computacionals. Els perfils d’expressió d’RNA missatger (intestinal) i de petits RNAs no codificants (o microRNAs) (intestinals i plasmàtics), així com les dades clíniques de 25 pacients, s’han integrat en un mapa computacional que representa una xarxa molecular actualitzada de l’activitat biològica relacionada amb els corticoides i la colitis ulcerosa. Com a resultat s’ha definit un mecanisme d’acció plausible (Lorén et al. Journal of Crohn’s & Colitis 2018) i s’ha sol·licitat una patent   d’un panell de microRNAs plasmàtics amb una elevada capacitat de predir la resposta als glucocorticoides a la colitis ulcerosa. L’estudi, presentat a Tarragona durant el XXVIIIè congrés de la Societat Catalana de Digestologia porta per títol “Correlació́ entre plasma i mucosa intestinal de l’activitat biològica relacionada amb la corticorefractarietat a la colitis ulcerosa”, i representa una original selecció per criteris estadístics i biològics de potencials biomarcadors. L’estudi identifica 5 microRNAs  circulants diferents entre pacients responedors als glucocorticoides i no, que a més poden interactuar amb molècules clau del mecanisme d’acció anteriorment descrit. Aquests 5 microRNAs s’incorporaran al panell de microRNAs predictors de la resposta als glucocorticoides obtinguts per altres estratègies basades en Biologia de Sistemes per augmentar la precisió com a biomarcadors a la colitis ulcerosa. En definitiva, la proposta presentada al Congrés Català de Digestologia representa un pas endavant en l’ús d’eines computacionals capaces d’organitzar la complexitat patològica de la malaltia inflamatòria intestinal en general, i en particular de la colitis ulcerosa, per generar nous conceptes d’utilitat clínica que permetin avançar cap a la medicina personalitzada.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Premis, Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s