El Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals publica els resultats de l’eficàcia dels fàrmacs anti-TNF en la prevenció de la recurrència postquirúrgica en la malaltia de Crohn.

Una de les línies més importants de recerca del nostre grup és la recurrència postquirúrgica en la malaltia de Crohn, gràcies a la qual és reconegut internacionalment. Fa poc mès d’un any se’ns aprovà la realització i lideratge d’un estudi basat en les dades del Registre Eneida del Grupo Español de Estudio en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU), per a valorar l’eficàcia dels fàrmacs anti-TNF en la prevenció d’aquesta important complicació de la malaltia.

La recurrència postquirúrgica en la malaltia de Crohn consisteix en l’aparició de lesions en segments intestinals en els que prèviament no existien, després de la resecció quirúrgica “curativa” de tots els segments intestinals afectes per la malaltia. Lamentablement, si no es fa cap tractament immediatament després de la cirurgia, la “recurrència” es dóna en la pràctica totalitat de pacients en el termini de tan sols 1 any. Fins ara, les tiopurines (azatioprina -ImurelTM– i mercaptopurina) són els fàrmacs més utilitzats i que han demostrat ser eficaços en aquesta situació. Si bé existeixen 2 estudis realitzats en un nombre limitat de pacients que demostren que els anti-TNF (infliximab i adalimumab) també són útils en aquest escenari clínic, no existien dades en pràctica clínica real que ho confirmessin. Aquest estudi, liderat per la Dra. Fiorella Cañete, del nostre grup, ha inclòs les dades de quasi 200 pacients de més de 40 centres espanyols procedents del registre Eneida i ha demostrat l’eficàcia dels dos fàrmacs en prevenir l’aparició de noves lesions. L’estudi també ha demostrat que la seva eficàcia és independent de si el pacient havia estat prèviament tractat amb el mateix fàrmac i que les pautes d’utilització d’aquests fàrmacs és molt heterogènia entre els centres (utilitzant-se en combinació amb d’altres fàrmacs com metronidazol i/o azatioprina, o bé en monoteràpia).

L’estudi ha estat publicat en la revista Inflammatory Bowel Diseases, revista americana d’alt impacte i propietat de l’associació americana de pacients amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa, la qual cosa demostra la rellevància de l’estudi en l’àmbit científic. Estudis com aquest només són possibles gràcies a l’existència del registre Eneida, que en l’actualitat inclou més de 58.000 pacients amb malaltia inflamatòria intestinal de l’estat espanyol que han signat el seu consentiment per a que les seves dades clíniques puguin ser enregistrades de forma anonimitzada i utilitzades per a estudis com el que es comenta. Aquest registre, promogut per GETECCU, va ser impulsat el 2006per diferents investigadors entre els que ja s’hi trobava el Dr. Eugeni Domènech, que actualment n’és el coordinador general.

Novament, volem donar les gràcies a tots els pacients que col·laboren en iniciatives com aquestes, gràcies a les quals es pot avançar en el coneixement, tractament i comprensió d’aquestes malalties. Si vols veure el resum de l’article, et facilitem l’enllaç a PubMed: https://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31006801

Aquesta entrada s'ha publicat en Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s