Participació del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals en el Congrés de la Societat Catalana de Digestologia (Lleida, 30 de gener a 1 de febrer 2020).  

La darrera setmana de gener es va celebrar el XXIX Congrés de la Societat Catalana de Digestologia, cita obligada dels digestòlegs catalans. Com cada any, el nostre grup va presentar els resultats diversos estudis portats a terme durant el 2019. Tres d’ells es van presentar com a comunicació oral i dos més com a comunicació póster.

Eugeni

El primer treball, liderat pels biòlegs del nostre grup, avaluava la dinàmica de dos models murins de colitis experimental mitjançant una tecnologia novedosa com és la bioluminescència. Amb aquesta eina es va demostrar el diferent caràcter inflamatori de les colitis induïdes per dues substàncies com el DSS i el TNBS, i l’efecte que en aquests models experimentals té l’administració de corticoides com a prevenció o com a tractament. Amb els resultats obtinguts es va demostrar que la bioluminescència pot emprar-se en diferents moments del model permetent l’avaluació de la inflamació sense necessitat de sacrificar dels animals.

Els altres dos treballs de presentació oral provenien del registre Eneida de GETECCU. El primer, presentat per la doctora Ariadna Aguilar, va avaluar l’eficàcia de els dos agents biològics més recentment aprovats en el tractament de la malaltia de Crohn en una situació clínica de gran interès pel nostre grup com és la prevenció de la recurrència postquirúrgica de la malaltia. El segon, presentat per la doctora Maria Puig, va presentar les dades de prevalença i evolució d’una de les complicacions associades a la malaltia inflamatòria intestinal: la trombosi venosa. Concretament, i amb la col·laboració de la Secció d’Hepatologia del nostre servei i de la mà de la doctora Helena Masnou, es va avaluar la prevalença de la trombosi esplàcnica, que afecta les venes del territori abdominal i que poden tenir greus complicacions si no es diagnostiquen i tracten precoçment.

maria

Per últim, es van presentar dos pòsters, un d’ells també derivat del registre Eneida de GETECCU, presentat per la doctora Paola Torres, en el que s’avaluava l’eficàcia dels anti-TNF subcutanis o endovenosos en la colitis ulcerosa després del fracàs d’un primer anti-TNF. El segon estudi, presentat pel doctor Daniel Luna, es va centrar en la utilitat dels anàlegs de la somatostina en l’hemorràgia digestiva crònica o recurrent pel angiodisplàsia intestinal.

A més, diversos membres del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals van participar com a ponents convidats o dins l’organtzació del congrés. Així, els doctors Josep Manyé i Míriam Mañosa, van participar com a membres del Comitè Científic de la Societat Catalana de Digestologia. La doctora Mañosa, a més, va donar una conferència en el curs de formació continuada del congrés sobre com optimitzar el tractament biològic. La doctora Fiorella Cañete va presentar els resultats dels estudis realitzats dins el seu projecte de la Beca d’Iniciació a la Recerca que li fou concedida per la SCD fa dos anys. Per últim, el doctor Eugeni Domènech va participar en un dels simpòsiums paral·lels del congrés revisant l’experiència dels 20 d’anys d’ús dels agents anti-TNF.

Com cada any, la cita anual dels digestòlegs catalans es va caracteritzar pel bon ambient i la fraternitat, així com un alt nivell científic.

Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos, Recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s