Cinc anys de curs d’investigació bàsica-traslacional de la Societat Catalana de Digestologia

El passat 30 de gener es va dur a terme a Lleida la 5ª edició del curs de recerca bàsica i traslacional dins el marc del Congrés Català en Digestologia. Un curs que rep el suport de la Societat Catalana de Digestologia i que altres societats mèdiques estan incorporant dins els seus respectius congressos anuals.

0

Aquesta aposta innovadora de la gastroenterologia catalana no es limita a investigadors bàsics no metges, si no que va més enllà, fomentant la interacció i la multidisciplinarietat per abordar els reptes actuals i de futur de la recerca en malalties digestives i hepàtiques. Aquest és el cas de la 5ª edició del curs que ha comptat enguany amb la participació com a ponents de 4 metges, els quals ens han exposat els diferents reptes que la recerca te a les àrees de els trastorns funcionals, malalties inflamatòries intestinals,  malalties hepàtiques i càncers digestius. Així doncs, el Dr. Jordi Serra de l’Hospital Germans Trias i Pujol va fer una ponència sobre el que són i com afecten els trastorns funcionals de l’aparell digestiu, dels límits diagnòstics actuals i de la necessitat d’obtenir nous biomarcadors per un diagnòstic més precís. Així mateix, la Dra. María Reig de l’Hospital Clínic de Barcelona i el Dr. Xavier Aldeguer de l’Hospital Josep Trueta de Girona van exposar el seu punt de vista sobre la recerca en malalties complexes i multifactorials com el càncer i la malaltia inflamatòria intestinal, respectivament. Ambdós experts van coincidir en la necessitat de desenvolupar estudis omics, integrant diferents components patològics mitjançant sistemes computacionals generadors d’algoritmes d’utilitat clínica per la precisió diagnòstica, pronòstica, així com en la cerca de potencials dianes terapèutiques. La darrera ponent va ser la Dra. Isabel Graupera que va parlar del fetge gras no alcohòlic, una patologia que esta adquirint molta rellevància, i de la qual hi ha una manca coneixement sobre els esdeveniments moleculars, cel·lulars i metabòlics que estan al darrera d’aquesta transformació patològica del fetge. Però si va haver un aspecte destacable a les 4 ponències, aquest va ser l’interès en conèixer la implicació patològica de la microbiota intestinal a les patologies esmentades. Per finalitzar, degut a l’interès que ha comportat aquesta darrera edició, els organitzadors d’aquest curs, Josep Manyé (IGTP) i Jordi Gràcia (IDIBAPS), es plantegen donar continuïtat en aquest format incloent els investigadors metges d’altres camps de la recerca en digestologia i hepatologia que no han estat representats en aquesta ocasió.

Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos, Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s