La calprotectina és una proteïna sintetitzada fonamentalment pels leucòcits neutròfils, constituint-ne el 60% del total de les proteïnes citoplasmàtiques d’aquetes cèl·lules. Per tant, la detecció de calprotectina és un indicador indirecte de la presència de neutròfils.
Per altra banda, els neutròfils són unes de les principals cèl·lules implicades en la resposta immunològica innata, és a dir, en la primera línia de resposta inflamatòria o de defensa. De fet, els neutròfils s’incrementen en la sang perifèrica i els teixits quan aquests pateixen alguna infecció o inflamació agudes. A més, els neutròfils s’han erigit com un dels tipus cel·lulars més rellevants en la colitis ulcerosa, doncs la seva presència en les biòpsies del còlon de pacients que es troben en remissió clínica (asimptomàtics) es correlaciona amb un risc més elevat de presentar un nou brot de la malaltia a curt termini i també amb el risc de presentar lesions pre-malignes en el futur. Això ha motivat l’interès en el valor de la calprotectina mesurada en la femta de pacients amb malaltia inflamatòria intestinal. En aquest sentit, múltiples estudis ja han demostrat una excel·lent correlació de la calprotectina fecal amb el risc de recidiva (nou brot) i també un excel·lent valor predictiu positiu respecte a la remissió endoscòpica (absència de lesions macroscòpiques), particularment en la colitis ulcerosa. El nostre grup ha liderat diferents estudis on s’ha contribuït a establir el valor de la calprotectina en la pràctica clínica:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29189092/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27824646/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25793326/
Fruit de totes aquestes evidències, la mesura periòdica de la calprotectina en femta s’ha convertit en l’eina més eficient i utilitzada de monitorització dels pacients amb colitis ulcerosa, tal i com queda demostrat en el document de consens d’ús de la calprotectina publicat pel Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU) en el que el nostre grup ja va participar (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30293556/).
Tot i que el seu ús s’ha generalitzat, és important conèixer quina és la millor manera de recollir la mostra fecal, la seva conservació i les particularitats tècniques per a una determinació de calprotectina. Per aquest motiu, el Professor Peyrin-Biroulet (president de la Organització Europea de Crohn i Colitis -ECCO-) va llençar una iniciativa per a redactar un document de consens al respecte, convidant un grup d’experts mundials en el tema. Com a conseqüència d’aquesta col·laboració en la qual el nostre grup ha participat, s’acaba de publicar en el United European Gastroenterology Journal, el document on es recullen les principals conclusions de consens sobre les característiques tècniques per a la determinació de calprotectina fecal, que podeu trobar en el següent link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33961734/
