El Grup de Recerca en Malaltia Inflamatòria comunica els resultats d’un estudi realitzat conjuntament amb el Servei Català de la Salut sobre el risc de Malaltia Inflamatòria Intestinal i obesitat mòrbida.

Sabem que la susceptibilitat de patir malaltia inflamatòria intestinal s’associa a l’existència d’alguns polimorfismes genètics (que estan presents en menys del 30% dels pacients) i també de l’exposició a factors ambientals com ara el tabac. Malhauradament, aquests factors genètics i “ambientals” hi són presents només en una minoria de pacients; per tant, se sospita que han d’existir altres factors ambientals o epidemiològics encara desconeguts.

Recentment, alguns estudis han suggerit que existeix una incidència incrementada de malaltia inflamatòria intestinal en individus sotmesos a cirurgia bariàtrica per obesitat mòrbida. De fet, el nostre grup va publicar un article de revisió al respecte fa pocs anys (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30178869/). Més recentment, un grup danès va publicar els resultats del primer estudi poblacional demostrant que la cirurgia bariàtrica s’associa a un increment del risc de desenvolupar la malaltia respecte a la població general.

Amb aquestes premisses, el nostre grup va voler investigar si aquest fet també es produïa en un àmbit geogràfic radicalment diferent en quant a costums, hàbits i dieta. A més, vam voler comprovar si era la obesitat mòrbida (indicació única de la cirurgia bariàtrica) i no la cirurgia bariàtrica la que incrementava aquest risc. Per aquest motiu vam contactar amb el Servei Català de la Salut per portar a terme un estudi de base poblacional, doncs disposàvem ja d’una excel·lent experiència col·laborativa prèvia en un estudi sobre mortalitat postoperatòria (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33082087/). L’estudi ha comparat la incidència de  malaltia inflamatòria intestinal en tres cohorts  d’individus amb obesitat (poc més d’un milió), obesitat mòrbida (quasi 100.000) i cirurgia bariàtrica (al voltant de 15.000) i seguits durant el període de 2005 a 2020. L’estudi ha demostrat que és la obesitat mòrbida i no la cirurgia bariàtrica, la que incrementa el risc de malaltia inflamatòria intestinal, si bé en el cas de la colitis ulcerosa sembla que la cirurgia també hi podria jugar un cert paper. Els resultats de l’estudi s’han presentat en el recent congrés de la European Crohns and Colitis Organisaton com a comunicació oral per part de la Dra. Fiorella Cañete, i seran presentats properament també com a comunicacions orals als congressos de l’Asociación Española de Gastroenterología i de la Societat Catalana de Digestologia.

Dra Fiorella Cañete “European Crohns and Colitis Organisaton”
Aquesta entrada s'ha publicat en Congressos, Recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s