El passat dia 1 de setembre, la ja doctora Fiorella Cañete Piarro, adjunta del servei d’Aparell Digestiu de l’hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va defensar la seva tesi doctoral sobre diferents escenaris de la recurrència postoperatòria en malaltia de Crohn. La tesi, basada en tres estudis diferents, demostra l’eficàcia dels agents anti-TNF tant en la prevenció com en el tractament del desenvolupament de noves lesions de la malaltia després de la cirurgia, així com la necessitat de fer una monitorització “no-invasiva” en aquells pacients que no desenvolupen lesions en el primer control endoscòpic.

El primer estudi, avaluava el risc de recurrència postoperatòria a llarg termini en pacients que no la presentaven en el primer control endoscòpic. La cohort, en la seva totalitat del nostre centre, havia estat seguia prospectivament i tots els pacients inclosos van ser tractats profilàcticament amb azatioprina. L’estudi va demostrar que, en aquests pacients, el risc de requerir nous tractaments o cirurgies és baix però constant en el temps, fet que justifica una seguiment periòdic però idealment no-invasiu (com la determinació de calprotectina fecal o la realització d’ecografia intestinal). Aquestes dades són molt rellevants doncs en l’actualitat no hi ha recomanacions específiques en les guies clíniques actuals. Els resultats de l’estudi encara no s’han publicat a l’espera de ampliar la cohort amb d’altres centres de fora d’Espanya per tal de donar resultats més robustos.
El segon estudi és multicèntric i derivat del registre ENEIDA de GETECCU, i tenia per objectiu aportar més dades sobre l’eficàcia dels agents anti-TNF per a prevenir la recurrència postoperatòria de la malaltia de Crohn. De fet, només es disposa de dos assajos clínics controlats (un amb infliximab i un amb adalimumab) en aquest escenari. Per aquesta raó, es va voler disposar de més dades, aquesta vegada derivades de la pràctica clínica. L’estudi, que va incloure 152 pacients, va observar que només al voltant del 30% dels pacients sota aquest tractament preventiu desenvolupament lesions recurrents, sense que s’observessin diferències d’eficàcia entre infliximab i adalimumab. L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa revista Inflammatory Bowel Diseases (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31006801/).
El tercer estudi, també multicèntric espanyol, va incloure més de 170 pacients en els que s’havia prescrit algun agent anti-TNF pel tractament de recurrència postoperatòria corroborada en l’endoscòpia. Aquest estudi representa la cohort més extensa publicada fins el moment en aquest escenari i va demostrar que aquests fàrmacs són capaços de revertir les lesions en el 40% dels casos, i millorar-les en un 20% addicional. A més, l’infliximab i el fet d’utilitzar azatioprina de forma concomitant, n’augment l’eficàcia. L’estudi es va publicar a la revista Clinical and Translational Gastroenterology (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32955190/).

Els directors de la tesi foren la Dra. Míriam Mañosa, Cap de Secció de Gastroenterologia, i el Dr. Eugeni Domènech, Cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’hospital Universitari Germans Trias i Pujol. El tribunal que va avaluar la defensa de la tesi va estar compost per la Dra. Elena Ricart, professora de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, adjunta del servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i que va actuar com a presidenta del tribunal, el Dr. José Troya, professor de la facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, adjunt del servei de Cirurgia Digestiva de l’hospital Universitari Germans Trias i Pujol i que va actuar com a secretari del tribunal, i el Dr. Luis Menchén, professor de la Universidad Complutense de Madrid i adjunt del servei de Digestiu de l’hospital Universitario Gregorio Marañón. El tribunal li va concedir la màxima qualificació per unanimitat.
Felicitats, DOCTORA CAÑETE!
.
Felicidades Dra Cañete
M'agradaM'agrada