Estada formativa d’una gastroenteròloga argentina a la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal.

Ja abans de l’inici de la pandèmia, a mitjan de 2018, la doctora Gisela Piñero va contactar amb nosaltres des de Rosario, a l’Argentina, per a fer una estada formativa tant assistencial com en recerca, en l’àmbit de la malaltia inflamatòria intestinal a la nostra unitat. La pandèmia va trasbalsar tots les plans i va anar postposant l’estada durant més de 3 anys. Finalment, el juny de 2022 el ministeri d’Afers Exteriors va donar llum verda a l’entrada de persones de fora de la Unió Europea per a fer estades formatives. Tot i això, per diferents motius, l’estada inicialment planejada per a ser de 6-12 mesos va haver de modificar-se per una de tan sols 3 mesos. De setembre a novembre de 2022, la doctora Piñero ha estat al nostre centre, participant en totes i cadascuna de les tasques assistencials que realitzem quotidianament en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal.

En aquests tres mesos, la doctora Piñero ha demostrat tenir un gran interès en aquestes malalties, a més de tenir uns amplis coneixements mèdics i un criteri clínic format i encertat. Fruit d’aquest interès i de la seva vàlua, la doctora Piñero ha aprofitat la seva curta estada per a portar a terme un treball de recerca sobre la utilitat de modificar les dosis de mesalazina en pacients asimptomàtics en base als nivells de calprotectina fecal, els resultats del qual es presentaran en els propers congressos de la Societat Catalana de Digestologia, l’Asociación Española de Gastroenterología i l’European Crohn’s and Colitis Organization. Ja a Badalona, la doctora Piñero va sol·licitar i aconseguir la concessió d’un ajut per estades a centres d’excelència de l’European Crohn’s and Colitis Organization.

L’experiència ha estat prou bona per ambdues parts, de forma que la doctora Piñero seguirà col·laborant en la distància amb la nostra unitat en projectes de recerca i contempla la possibilitat de tornar per a portar a terme una estada més prolongada.

Aprofitant la seva estada, vam atrevir-nos a passar-li una petita entrevista que us posem a continuació.

Molta sort en el futur, Gisela. T’esperem!

Lloc de naixement: Casilda, Santa Fe, Argentina.

Professió: Metgessa.

Aficions principals: Running i un bon llibre, tots dos mentre escolto música i idealment a la natura o mirant el mar. Viatjar i fer fotos.

Com definiries la teva manera de ser? M’agrada aprendre, conèixer i superar-me. Autoexigent i detallista. Sempre en moviment. Aprenent a gaudir tant el recorregut com la meta. Sóc respectuosa i companya. Escolto més del que parlo. M’encanta conèixer les històries de vida darrere de cada persona. Resilient i reflexiva. A la recerca constant de la felicitat.

Ens pots explicar qui ets i a què et dediques professionalment? Sóc una metgessa argentina, especialista en Medicina Interna i Gastroenterologia. Em vaig formar a la Universitat Nacional de Rosario (Argentina) i vaig realitzar les dues especialitats a l’Hospital Provincial Centenario, adjacent a la universitat. Exerceixo com a gastroenteròloga a l’àrea privada i pública. Des del primer moment, les malalties inflamatòries intestinals em van robar el cor. Des de fa uns quants anys, sóc membre del grup interdisciplinari de MII a l’hospital on vaig fer la meva formació, desenvolupant tasques assistencials i acadèmiques, a més de recerca clínica. El meu objectiu és continuar formant-me al camp de les MII.

Per què vas decidir venir a la nostra unitat per fer una estada formativa? M’apassionen les malalties inflamatòries i Catalunya. Cercava un lloc on enfortir els meus coneixements i guanyar experiència. Em va entusiasmar l’ampli desenvolupament en investigació de la unitat, ja que és una cosa que sempre em va interessar i planejo enfortir amb el temps.

Què va ser el que més et va sorprendre de la nostra unitat des del punt de vista professional? El primer va ser relacionar-me amb professionals altament capacitats, però tot i així disposats a compartir i intercanviar coneixements, en formació continuada. Destaco el nivell d’organització de la unitat i la practicitat. Confirmen que es pot ser excel·lent professional i persona.

Quines són les principals diferències que vas percebre entre l’atenció oferta a Germans Trias i a l’Argentina als pacients amb MII? Les principals diferències tenen a veure amb els recursos materials. En primer lloc, l’accés i la disponibilitat a curt termini de terapèutiques avançades, com ara fàrmacs biològics, i el ventall d’opcions terapèutiques per a les primeres línies de tractament. També el sistema d’històries clíniques, programació de torns, anàlisis clíniques i farmàcia totalment digitalitzat. Destaco el paper protagonista de la infermera dins la unitat, així com el funcionament de l’hospital de dia. Una cosa fonamental és el paper central dels projectes de recerca, així com una base de dades sòlida en constant actualització.

Digue’ns quatre adjectius per definir els membres de la nostra unitat. Proactius, apassionats, generosos, autoexigents.

Un desig… Que això sigui només el començament!

.

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Sin categoría i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s