Què fem?

El Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals (GReMII) centra la seva activitat en tres àmbits concrets: l’atenció als pacients, la recerca i la docència.

L’atenció als pacients amb MII és efectuada per 4 metges i una infermera, i es centra en l’assistència a pacients hospitalitzats (planta 5ª) o ambulatoris (ja sigui a la consulta externa o a l’hospital de dia). Disposem d’un consultori mèdic de 8,30h a 13h per a visites programades, de dilluns a dijous, i una consulta d’infermeria els divendres pel matí. A més, realitzem assistència telemàtica (no presencial) fonamentalment via correu electrònic (inflamatòria.germanstrias@gencat.cat) però també via telefònica  Fix: 93 497 89 46, Mòbil: 637645032  tots els dies laborables.

Respecte a la recerca, la nostra activitat és àmplia i inclou tant la recerca clínica com la recerca bàsica i la traslacional. El GReMII té dues línies pròpies d’interès en recerca que són la recurrència post-quirúrgica en la malaltia de Crohn i la resposta a corticoides en la colitis ulcerosa. A més, d’aquestes dues línies, realitzem estudis d’investigació en molts d’altres àmbits de les MII.

En recerca clínica liderem particularment estudis d’eficàcia i efectes adversos de fàrmacs immunosupressors en pràctica clínica, així com treballs d’avaluació de diferents estratègies de tractament. També hem realitzat alguns estudis relacionats amb l’epidemiologia de les MII.

En recerca bàsica, treballem amb models animals de MII com el TNBS, DSS o amb ratolins “knock-out”, tècniques de genòmica i biologia de sistemes.

Com a fruit de la interacció d’ambós tipus de recerca, fa uns anys vam iniciar una aproximació traslacional en les dues principals línies d’investigació del grup; és a dir, partint d’un pregunta clínica (d’un dubte del metge davant la malaltia) i amb la col·laboració dels pacients que accepten participar facilitant mostres biològiques (de sang, de femta, o biòpsies preses durant una colonoscòpia o durant una intervenció quirúrgica), s’intenta esbrinar la base biològica (molecular) d’aquell problema i donar-li una solució que, finalment, reverteixi en el benefici del pacient. Si vols conèixer les publicacions científiques que hem realitzat o col·laborat des del GReMII, ves a la pestanya “La nostra recerca”.

Finalment, l’activitat en docència es centra principalment en dos cursos. El Curs ‘Miquel Àngel Gassull’ de malalties inflamatòries intestinals, està adreçat fonamentalment a metges gastroenteròlegs, pediatres i cirurgians amb afinitat per les MII. Porta el nom del seu creador i està dirigit des de 2008 pels doctors Eduard Cabré i Eugeni Domènech. El curs, que compta anualment amb la participació dels millors experts europeus en MII, celebrarà aquest any 2017 la XXVena edició, el que el converteix en el degà dels cursos en MII a Espanya i en un dels més antics al continent.

Aquest any 2017, a més, encetem una nova activitat com és el Curs ‘Germans Trias’ de MII per a Infermeria. Dirigit per la DUE Laura Marín i el Dr. Eugeni Domènech, és el primer curs de MII adreçat a infermeria que es fa a Espanya i neix amb la ferma vocació de seguir les passes del seu predecessor entre els metges.

Més enllà dels cursos de formació per personal sanitari, els membres del GReMII impartim classes a la Facultat de Medicina de la Unitat Docent de l’hospital Germans Trias i Pujol, formem especialistes en Aparell Digestiu, col·laborem en cursos de mestratge per a biòlegs i participem en múltiples cursos i congressos nacionals i internacionals.